sobota, 3. maj 2008

PROMETNA neVARNOST

Si predstavljate kako zvoni telefon 1. maja, na dan delavstva. Praznik, ki je izgubil svojo vsebino. Minister žuga policijskemu direktoratu, naj vse razpoložljive sile pošlje na že tako natrpane ceste. Astronomske kazni in napenjanje mišič policijske države. Danes sem se podal iz Portoroža v Ljubljano. Ja počutil sem se bolj ogroženega, nič od obljubljene varnosti. Že v centu Portoroža kolona, ki stoji. Hm, pomislim da je  kakšna nesreča. No nesreče ni bilo, nesreča je na vrhu Valete kjer je nastavljen napačen interval semaforja. Jebiga par žic v asfalt za senzorje in semafor bi se prilagajal prometu ne promet njim. Končno pridem na glavno magistralno cesto. Ob cesti policaji nadziranjo sami sebe in vsi po tekočem traku vozijo 30 km počasneje od predpisane hitrosti. Sigurno je sigurno.Policija temu reče umirjanje prometa. Jaz pa umiranje prometa. In že se znajdem sredi kaosa, kjer gradijo Kopersko pentjo, vozel, križ, še njim ni jasno kaj. Je pa jasno, da bodo zabetonirali vso razpoložljivo zemljo ki je sploh še ostala. Iz Semedele v Koper bo najlaže priti z žičnico! 
Na legendarnem križišču pri Ankaranu skoraj vsak teden kdo zavije in obrne svoj avto v tunelu. Le zakaj? Hm, mislim da bood  sedaj vse drugače. Pred cestninsko postajo radar. Tako se dela. Pred cestninsko postajo je znana črna točka. Ampak zato ker je to vrh Črnega kala, da ne bo pomote! Vsi zavirajo kot nori čeprav vozimo že tako in tako prepočasi. No potem se vsi polži, enoprostorci in vse ostale gajbice spravijo na prehitevalni pas in drvijo 110 na uro... Pred Vrhniko policija na odstavnem pasu mrcvari žtveno jagnje. Vsi zopet zavirajo kot nori iz 110 km na 80km na uro. In zopet smo varnejši. Avtoceste so znane po največji varnosti. Ja vse je relativno. 
Še en performativ za lahko noč! Kdo je bolj varen voznik, očka-ati v enoprostorcu, ki pije sok in otroci mu lezejo po glavi in drvi predpisanih 130 km na uro ali jaz, ki sam drvim divjih 150 km na uro. Jasno da atek ni kriv, še ve ne kako je sploh prišel do doma. 

In da naštejem vsaj nekaj žebljev v krsti neVARNOSTI.
Represija je napačna pot to ve vsak otrok. Policija je tam kjer ne bi smela biti in je ni tam kjer bi morala biti. Umirjanje prometa si razlagajo po svoje. Napačno projektiranje cest, nasilnoo vmeščanje v prostor...Slabe ceste, slabo vdrževanje... Črne točke se ne odpravljajo...Pametne ceste? 
Napačni nakloni ovinkov, da o odličnem asfaltu ne govorimo... Beton imamo na našo srečo samo v tunelih... Napačne predpostvke o številnih nesrečah na naših cestah...
Nepravilna signalizacija... Policija povzroča nevarne situacije pri merjenju hitrosti...
Nikjer ni poligona, kjer bi se izpopolnjevali vozniki in bodoči vozniki...
Ni dirkališča za sproščanje adrenalina... Helikopterska zdravniška pomoč...
No da ne jokam naprej.
A veste kaj pomeni DARS? Kliknite na link in vse vam bo postalo jasno!!!

Ni komentarjev: